Wanneer u long moet gaan en wanneer u moet short gaan op ASX-aandelen… en 1 sector om te vermijden: fondsbeheerder

Vraag het een fondsmanager Deel 1: De portefeuillemanager van Kardinia Capital onthult de long- en shortpositie van ASX-aandelen

 

Vraag een fondsmanager

The Motley Fool chat met fondsmanagers zodat u inzicht krijgt in hoe de professionals denken. In deel 1 van deze editie legt de portefeuillemanager van Kardinia Capital, Kristiaan Rehder, uit wanneer zijn fonds long gaat en wanneer het besluit om ASX-aandelen short te gaan, samen met investeerders uit 1 sector moeten vermijden.

 

 

Momentopname van het fonds

Het Bennelong Kardinia Absolute Return Fund werd gelanceerd in mei 2006. Dat maakt het tot een van de langstlopende absolute return-fondsen op de Australische markt. Bennelong nam in augustus 2011 de verantwoordelijkheid op zich als vervangende trustee.

 

Het fonds hanteert een long / short-strategie. Het belegt in ASX-aandelen met als doel een positief rendement te behalen, of de bredere markt nu stijgt, daalt of vlak is.

 

Over de afgelopen 12 maanden heeft het fonds per 30 april een rendement van 14,04% behaald. In de zes maanden tot 30 april behaalde het fonds een rendement van 15,01%.

 

Nu, naar deel 1 van het Motley Fool-interview met de portefeuillebeheerder van Bennelong Kardinia Absolute Return Fund, Kristiaan Rehder.

 

Wat veroorzaakt een koopsignaal voor een ASX-aandeel, te beginnen met de lange kant van uw beleggingsstrategie?

 

We zijn zeer fundamentele aandelenselectie. We doen onze analyse van onderop. Wat we proberen te doen, is bedrijven identificeren met zoveel mogelijk winnende eigenschappen. Alleen bedrijven die onze beoogde attributen hebben, worden kanshebbers voor onze lange portefeuille. KPN aandelen koers is verkocht.

 

Wat zijn enkele van die winnende attributen?

 

Allereerst zoeken we naar bedrijven met een sterke balans, goede winstkwaliteit, cashconversie en bedrijven met een hoger rendement.

 

We zien bedrijven graag in grote potentiële markten. Als u een bedrijf kunt vinden dat actief is in een grote potentiële markt met een branche die groeit, en zij vergroten dat marktaandeel binnen die branche, dan heeft u meerdere krachtige rugwind voor dat bedrijf.

 

Governance is ook belangrijk. En als er iets is, wordt het zelfs nog belangrijker, nu ESG-overwegingen [Environmental, Social and Corporate Governance] een echte focus zijn voor beleggers.

 

Uiteindelijk zijn we op zoek naar bedrijven van goede kwaliteit tegen een eerlijke prijs. We kijken niet naar spotgoedkope taxaties. Omdat de realiteit is dat wanneer u kwaliteitsbedrijven probeert te identificeren, u daarvoor vaak moet betalen. Maar we zoeken bedrijven met eerlijke waarderingen.

 

Aan de andere kant van uw strategie, waar zoekt u naar in ASX-aandelen voordat u ze misschien short verkoopt?

 

Ik wil niet vastlopen in teveel vakjargon, maar we zijn een zogenaamde variabele bètastrategie. Dat betekent dat we onze nettoblootstelling kunnen aanpassen, afhankelijk van hoe bearish of bullish we zijn. AMG aandeel kopen is gemakkelijk.

 

Het verschilt waarschijnlijk niet veel van hoe u of ik in de markt zouden kunnen investeren. Als u bearish bent, heeft u de mogelijkheid om uw aandelen te verkopen en in contanten te gaan. En we hebben dezelfde flexibiliteit in onze strategie. Veel long-only managers worden gedwongen om volledig te investeren, maar dat is bij ons niet het geval.

 

Welke invloed heeft dat op uw korte strategie?

 

Wat dat eigenlijk betekent, is dat we geld moeten verdienen met onze korte broek. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn andere absolute return-fondsen die graag geld verliezen op hun korte broek, omdat ze hun korte broek als een hedge benaderen. Zolang ze aan de lange kant van hun boek meer geld verdienen dan aan de korte kant van hun boek verliezen, zijn ze daar tevreden mee.

 

Waren verschillend. Zij [korte broeken] moeten op hun eigen manier geld verdienen.

 

Dus we benaderen onze korte broek op dezelfde manier als we onze longen benaderen. Met hen doorlopen we hetzelfde beleggingsproces. We zijn op zoek naar bedrijven met een zwakke balans, een slechte winstkwaliteit en cashconversie, lage rendementen en die actief zijn in een kleine potentiële markt. Hopelijk een krimpende markt. In het beste geval lijdt het bedrijf ook aan een erosie van het marktaandeel.

 

Als je dat soort ‘loser-attributen’ kunt vinden, zo je wilt, dan kunnen ze kanshebbers zijn voor onze korte portefeuille.

 

Zijn er gebieden waarvan u denkt dat onze lezers naar kortsluiting moeten kijken?

 

In grote lijnen is een sector die ons een beetje heeft verrast de mijnbouwsector. Het is een sector die het in theorie ongelooflijk goed zou moeten doen [met hoge grondstofprijzen].

 

Helaas begint het inflatieprobleem de mijnbouwsector binnen te sluipen. We hebben onlangs een aantal mijnwerkers gehad die klagen over inflatie. En vaak winnen aannemers van mijnbouwdiensten hun contract op basis van een vaste prijs. Wanneer inflatie begint op te treden, veroorzaakt dat problemen met hun marges.

 

We zien overal in de branche echte tekenen van inflatie, met name in West-Australië, waar het steeds moeilijker wordt om arbeidskrachten te vinden. Mijnbouw is dus een gebied waar we op dit moment blijvenll weg van.

 

Houdt u ook rekening met de macro opname?

 

Op grond van onze strategie moeten we rekening houden met onze vooruitzichten voor de aandelenmarkten. Dat helpt ons bij het bepalen van de nettoblootstelling voor de strategie. Als we het opsplitsen, is ongeveer 30% van onze tijd gericht op macro-overwegingen van bovenaf en 70% van onze tijd is gericht op fundamentele aandelenselectie van onderop.

 

Welke factoren bepalen wanneer u besluit uw long- en shortpositie in ASX-aandelen te verlaten?

 

Als er wijzigingen zijn in onze beleggingsthese, inclusief waardering, zullen we onze posities sluiten. Over het algemeen leven we volgens het oude gezegde dat we onze winsten laten lopen en onze verliezen vroegtijdig verminderen.

 

We hebben een zeer gedisciplineerde stop-loss-limiet.

 

Zodra een aandeel met 15% daalt [van de invoerprijs], sluiten we die positie zonder vragen te stellen. We hebben eigenlijk 2 stopverliezen die parallel aan elkaar lopen. Een ervan wordt elke maand gereset, dus als de markt die maand 15% tegen ons beweegt, ook al zou het winstgevend kunnen zijn, sluiten we het.

 

Dit helpt eventuele verliezen te beperken tot 15% en dwingt ons ook om die winsten vast te leggen wanneer de prijzen veranderen.

 

Normaal gesproken heeft u 20-50 aandelen in uw portefeuille. Wat is daar de uitsplitsing tussen long- en shortposities?

 

Ons korte boek is doorgaans kleiner dan ons lange boek. Het is moeilijker om korte broeken van goede kwaliteit te vinden. Gemiddeld bevat ons korte boek tussen de 5 en 12 individuele namen, terwijl ons lange boek gemiddeld tussen de 30 en 40 namen zal bevatten.

 

En wat is uw gemiddelde houdperiode voor die aandelen?

 

Onze typische houdperiode voor onze longs en shorts is ongeveer 12 maanden. Maar onze portefeuille bestaat uit kernposities en handelsposities. De kernposities vormen een veel groter onderdeel van onze portefeuille dan onze handelsposities, die vrij snel kunnen evolueren.

 

We bekleden onze kernfuncties doorgaans 2 à 3 jaar.

 

Morgen, in deel 2 van ons interview, onthult Kristiaan Rehder 2 small-cap ASX-aandelen met een enorm potentieel en legt uit waarom zijn fonds optimistisch blijft over CBA.

 

Vraagt ​​u zich af waar u nu $ 1.000 moet investeren?

Als beleggingsexpert Scott Phillips een aandelentip heeft, kan het lonend zijn om te luisteren. De vlaggenschip Motley Fool Share Advisor-nieuwsbrief die hij al meer dan acht jaar beheert, heeft tenslotte duizenden betalende leden voorzien van een verdubbelde, verdrievoudigde of zelfs meer aandelenselectie.

 

Scott heeft zojuist onthuld wat volgens hem de vijf beste ASX-aandelen kunnen zijn die beleggers nu kunnen kopen. Deze aandelen worden verhandeld tegen bijna spotgoedkope prijzen en Scott denkt dat ze op dit moment geweldige aankopen kunnen zijn.